2006/10/01

”Domare i Sverige behöver förstå islam”

Inom svenskt rättsväsende saknas kunskap om, och förståelse för islamiskt rättstänkande. Det menar familjejurist Farzaneh Dehdari.
I går föreläste hon om islam i tänkande och rätt för studenter på Stockholms universitet.

– Det handlar inte om att vi ska ha sharialagar i Sverige. Det handlar om förståelse. Men för att förstå islam måste man lära sig om Muhammeds liv, förklarade hon.
Farzaneh Dehdari är familjejurist med eget företag i Stockholm. Hon föreläser ofta om islam i tänkande och rätt för studenter, främst blivande domare. Men i går var det studenterna på JMK, institutionen för journalistik, medier och kommunikation, vid Stockholms universitet som fick en introduktion i islams historia, fundament, inriktningar och rättskällor.
– Domare i Sverige kommer allt oftare i kontakt med människor från den muslimska världen. Men de saknar många gånger kunskap om, och förståelse för islamiskt rättstänkande, menar hon.
Islam är inte bara en tro. Det är en praxis som omfattar alla delar av människans liv. Rätten är identisk med Guds vilja.
– Man tittar på Muhammeds liv och gärningar för att få svar på hur människan ska leva idag och organisera sitt samhälle, förklarade Farzaneh Dehdari.

Historia har blivit juridik
Under gårdagens föreläsning gav Farzaneh Dehdari exempel på hur historia kommit att bli juridik inom islam.
– Muhammeds far dog innan han föddes. Hans farfar fick då vårdnaden om honom. När även han dog var det pojkens farbror som blev vårdnadshavare. Och än i dag är det i första hand ett barns far, i andra hand dess farfar och i tredje hand dess farbror som blir dess vårdnadshavare, berättade hon.
När det gäller familjerätt och arvslagar inom islamisk lag har mycket varit i stort sett oförändrat sedan Muhammeds dagar. Straffrätten och skatterätten har förändrats desto mer.
– Det beror på kolonialmakternas inflytande. Det var aldrig aktuellt för dem att ingå äktenskap med muslimer. Därför brydde de sig aldrig om att ändra arvs- och familjerätten. Skatterätt och straffrätt var de däremot berörda av. Därför anpassades dessa lagar till kolonialmakternas, förklarade Farzaneh Dehdari.
Under föreläsningen berättade hon också bland annat om sina egna erfarenheter från hemlandet Iran efter den islamiska revolutionen och den oigenkännliga beskrivning av islam som mötte henne i Sverige.
– Så föddes mitt intresse för att själv ge en sannare bild av islam, berättade hon.
Föreläsningen på JMK lockade drygt ett femtiotal studenter. Tidigare har journalistutbildningarna i Stockholm innehållit vissa inslag om islam. Gårdagens föreläsning var ett sätt att återuppta detta inslag i undervisningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar